- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 68 wyświetleń
Składniki:
- olej do smażenia
- 80-90 g koncentratu pomidorowego
- ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 cebule
- 2-3 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- 400-500 g pieczarek
- 150-200 g orzechów laskowych
- tymianek
- rozmaryn
- 10-12 ziemniaków
- sól
- pieprz
- ¾ szklanki bulionu warzywnego albo niesłodzonego mleka migdałowego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, rozgnieć na gładkie puree i dodając bulion warzywny albo mleko migdałowe mieszaj do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby przypraw solą i ewentualnie gałką muszkatołową.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Do zeszklonej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś przez kilka minut na małym ogniu.
- Marchewkę, pietruszkę i pieczarki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Na patelnię z cebulą wrzuć pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmaż chwilę.
- Po ok. 10 minutach dolej wino i duś na niedużym ogniu kolejne 10-15 minut.
- Po tym czasie dodaj pieczarki. Duś kolejne 5 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch wyłóż ziemniaczane puree, wygładź. Widelcem zrób wzorki na wierzchu zapiekanki.
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Wskazówki:
- Skład i proporcje warzyw możesz modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja np. dodałam kilka topinamburów 🙂