Wegańskie pancakes

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody
  • 1⁄4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozgniecionych bananów
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1⁄2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Dodaj banany, syrop klonowy, mleko sojowe, sok jabłkowy i olej rzepakowy. Wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju, wylewaj ciasto na środek patelni (nie za dużo - mniej więcej 1/3 chochelki). Za duże placuszki będą trudne w przewracaniu.
  4. Placuszki przewracaj na drugą stronę, kiedy spód będzie lekko brązowy, a ciasto na wierzchu będzie w bąbelkach.
  5. Smaż na drugiej stronie jeszcze chwilę (krócej niż na pierwszej).
  6. Podawaj z syropem klonowym i plasterkami banananów.
Wskazówki: 
  • Z podanych składników przygotujesz pancaki dla 4 osób.
Żródło przepisu: 

Complete Vegan Kitchen, Jannequin Bennett, s 279

up
144 users have voted.