Kuchenne Przygody

Wegańskie pancakes

Wegańskie pancakes
Wegańskie pancakes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (może być pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody
  • 1⁄4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozgniecionych bananów
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1⁄2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Dodaj banany, syrop klonowy, mleko sojowe, sok jabłkowy i olej rzepakowy. Wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju, wylewaj ciasto na środek patelni (nie za dużo – mniej więcej 1/3 chochelki). Za duże placuszki będą trudne w przewracaniu.
  4. Placuszki przewracaj na drugą stronę, kiedy spód będzie lekko brązowy, a ciasto na wierzchu będzie w bąbelkach.
  5. Smaż na drugiej stronie jeszcze chwilę (krócej niż na pierwszej).
  6. Podawaj z syropem klonowym i plasterkami banananów.

Wskazówki:

  • Z podanych składników przygotujesz pancaki dla 4 osób.

Żródło przepisu:

Complete Vegan Kitchen, Jannequin Bennett, s 279

Mniam

Składniki

    Może Ci także zasmakować