Kuchenne Przygody

Węgierski gulasz wołowy

Składniki: 

  • 1,4 kg wołowiny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane duże cebule
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6 łyżek stołowych mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki stołowe papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek bobowy
  • ¼ łyżeczki suszonego majeranku
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu tureckiego
  • 500 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 850 g pomidorów z puszki
  • 2 świeże pomidory
  • 275 ml kwaśnej śmietany
  • drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Pokrój wołowinę w 5 cm kostkę.
  2. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzej 25 g masła z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż cebula się zeszkli. Cebulę i czosnek przełóż na ogrzany talerz i trzymaj w cieple.
  3. Zmieszaj mąkę z przyprawami. Obtocz w niej kawałki mięsa, a nadmiar mąki strząśnij. Pozostałe masło rozgrzej w żaroodpornym naczyniu i obsmażaj mięso partiami przez ok. 2-3 minuty na stronę. Przełóż na ogrzany talerz i trzymaj w cieple.
  4. Mięso, czosnek i cebulę włóż ponownie do żaroodpornego naczynia. Posyp papryką i kminkiem, dodaj listek bobkowy, majeranek, tymianek i pomidory z puszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj i natychmiast zmniejsz gaz na średni. Gotuj przez 10 minut cały czas mieszając.
  5. Dodaj pieczarki, paprykę i pomidory. Zagotuj i zestaw z ognia. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1-1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Spróbuj i w razie potrzeby przypraw do smaku.
  6. Przełóż gulasz do ogrzanego naczynia, w którym masz zamiar go podać. Po wierzchu na środku dania polej kwaśną śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. Pozostałą kwaśną śmietanę podaj w oddzielnym naczyniu.

Wskazówki: 

  • Proporcje składników można dość swobodnie zmieniać – np. jeśli nie lubisz pieczarek możesz dodać ich mniej lub w ogóle nie dodawać.
  • Zamiast mięsa wołowego można użyć mięsa wieprzowego.
  • Dobrze smakuje ze świeżą ciemną bułką.

Mniam

Dzisiaj krótko – gulasz węgierski jest naszym popisowym daniem. Lubimy go jeść, lubimy też nim częstować znajomych i rodzinę. Dzisiejszy egoistycznie zjemy sami 🙂

Na początek tygodnia powrót do sprawdzonego Gulaszu po węgiersku. Jedyna modyfikacja w stosunku do oryginalnego przepisu polega na rodzaju mięsa. Dzisiaj użyliśmy mięsa z podudzia indyka. Wyszło bardzo dobre – całość pikantna, mięso miękkie. Pyszne ze świeżą bułką. Dodatkowy bonus – porcja wystarcza na dwa dni 🙂

A dzisiaj nasz szlagier – gulasz po węgiersku. Smaczny, pożywny, choć trochę pracochłonny (ale tylko trochę). Efekt zdecydowanie wynagradza czas i siły poświęcony na przygotowanie tego pysznego gulaszu 🙂