- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 38 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 150 g serka twarogowego (np. Bieluch o smaku naturalnym)
- 2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 kromki chleba pumpernikiel
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz
- przyprawa grillowa Kamis
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Papryczki chili drobno posiekaj.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj serek, chili, czosnek, imbir, sól i pieprz.
- Piersi kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż (tworząc w ten sposób kieszonki na nadzienie).
- Jajko roztrzep z przyprawą grillową Kamis, dopraw solą i pieprzem.
- Pumpernikiel rozdrobnij (najlepiej przy pomocy robota kuchennego).
- Piersi kurczaka obtocz w jajku, następnie w rozdrobnionym pumperniklu.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej piersi kurczaka.
- Włóż nadzienie do kieszonek w piersiach.
- Zapiekaj ok. 25 minut.
Wskazówki:
Podawaj z ulubioną surówką (my proponujemy gotowane buraczki).
Mniam
Dzisiaj przepis na lekkie i smaczne danie – Zapiekana pierś kurczaka nadziewana serkiem z chili. Przepis zaczerpnięty z angielskiej książki. Nie jestem pewna czy serek twarogowy typu Bieluch jest dobrym zamiennikiem sera „pot quark”… ale wyszło bardzo dobre 🙂 Prawdopodobnie od razu po przyrządzeniu danie jest bardziej soczyste (po podgrzaniu w mikrofali nie było pod tym względem rewelacyjne). Poza lekką suchością, jest bardzo smaczne 🙂