Kuchenne Przygody

Zapiekana pierś kurczaka nadziewana serkiem z chili

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • 150 g serka twarogowego (np. Bieluch o smaku naturalnym)
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 kromki chleba pumpernikiel
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa grillowa Kamis

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  2. Papryczki chili drobno posiekaj.
  3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Wymieszaj serek, chili, czosnek, imbir, sól i pieprz.
  5. Piersi kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż (tworząc w ten sposób kieszonki na nadzienie).
  6. Jajko roztrzep z przyprawą grillową Kamis, dopraw solą i pieprzem.
  7. Pumpernikiel rozdrobnij (najlepiej przy pomocy robota kuchennego).
  8. Piersi kurczaka obtocz w jajku, następnie w rozdrobnionym pumperniklu.
  9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej piersi kurczaka.
  10. Włóż nadzienie do kieszonek w piersiach.
  11. Zapiekaj ok. 25 minut.

Wskazówki: 

Podawaj z ulubioną surówką (my proponujemy gotowane buraczki).

Mniam

Dzisiaj przepis na lekkie i smaczne danie – Zapiekana pierś kurczaka nadziewana serkiem z chili. Przepis zaczerpnięty z angielskiej książki. Nie jestem pewna czy serek twarogowy typu Bieluch jest dobrym zamiennikiem sera „pot quark”… ale wyszło bardzo dobre 🙂 Prawdopodobnie od razu po przyrządzeniu danie jest bardziej soczyste (po podgrzaniu w mikrofali nie było pod tym względem rewelacyjne). Poza lekką suchością, jest bardzo smaczne 🙂