Zapiekane pulpeciki z bulguru w sosie pomidorowym

Składniki: 
  • 1,5 szklanki bulguru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pęczek świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Kaszę zalej osolonym wrzątkiem (3-4 szklanki). Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Przestudź.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  4. Warzywa połącz z kaszą, dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem.
  5. Passatę pomidorową wymieszaj z cukrem, octem, dopraw solą i pieprzem.
  6. 2-3 łyżki sosu wlej do brytfanki i rozprowadź po całym dnie.
  7. Z masy bulgurowo-warzywnej, natłuszczonymi dłońmi formuj pulpeciki i układaj w brytfance. Zalej resztą sosu.
  8. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  9. Przed podaniem posyp posiekanym majerankiem.
Wskazówki: 
  • Pulpeciki możesz też posypać świeżo startym parmezanem.
  • Majeranek możesz dodać także do sosu pomidorowego.
  • Podawaj z sałatą i sosem winegret.
Żródło przepisu: 

"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 216

up
108 users have voted.