Składniki:
- 1,5 szklanki bulguru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 pęczek świeżego majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę zalej osolonym wrzątkiem (3-4 szklanki). Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut. Przestudź.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Warzywa połącz z kaszą, dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem.
- Passatę pomidorową wymieszaj z cukrem, octem, dopraw solą i pieprzem.
- 2-3 łyżki sosu wlej do brytfanki i rozprowadź po całym dnie.
- Z masy bulgurowo-warzywnej, natłuszczonymi dłońmi formuj pulpeciki i układaj w brytfance. Zalej resztą sosu.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Przed podaniem posyp posiekanym majerankiem.
Wskazówki:
- Pulpeciki możesz też posypać świeżo startym parmezanem.
- Majeranek możesz dodać także do sosu pomidorowego.
- Podawaj z sałatą i sosem winegret.
Żródło przepisu:
"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 216
0
Skomentuj