Kuchenne Przygody

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Składniki: 

  • 300-400 g makaronu wstążki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • 100-150 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g mrożonego groszku
  • 200 g mrożonych brokułów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie: 

  1. Groszek i brokuły rozmroź.
  2. Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni C.
  3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie (skóć o kilka minut czas gotowania podany na opakowaniu). Odsącz.
  4. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj seler naciowy i smaż kolejne 6 minut.
  5. Pieczarki obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię do pozostałych warzyw. Smaż aż pieczarki puszczą sok.
  6. Warzywa na patelni posyp mąką i od razu wymieszaj. Dodaj mleko, rosół, zagotuj często mieszając.
  7. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 8 minut (aż sos się zagęści).
  8.  Dodaj odsączonego tuńczyka, makaron, brokuły, groszek, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  9. Przełóż całość do naczynia do zapiekania, posyp bułką tartą wymieszaną z parmezanem.
  10. Piecz przez ok. 25 minut.

Wskazówki: 

  • Do sosu możesz dodać 10 dag tartego sera żółtego – dzięki temu zapiekanka będzie miała ostrzejszy smak.

Żródło przepisu: 

„So easy”, Ellie Krieger, s. 90

Mniam