Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Składniki: 
  • 300 g suchego makaronu (np. kokardki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 brokuł, umyty
  • 2 jajka
  • 200 g boczku parzonego
  • ok. 200 g małych pomidorów
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 mozzarella
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. 
  2. Boczek pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po jakimś czasie dodaj cebulę i wymieszaj..
  3. Brokuł pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie bez przykrycia. 
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. Do miski wlej śmietankę, wbij 2 całe jajka, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. 
  6. Małe pomidory pokrój w ćwiartki. 
  7. Wszystkie składniki (makaron, boczek, brokuły i pomidory) mieszamy, zalewamy śmietanką.
  8. Mozzarellę pokrój w kosteczkę i również dodaj do zapiekanki. 
  9. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. 
  10. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem. 
  11. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika (najpierw piecz ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200°C (funkcja grill).
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
160 users have voted.