Kuchenne Przygody

Zapiekanka makaronowo-tuńczykowa

Składniki: 

  • 350 g makaronu (np. rurki)
  • puszka pomidorów lub sosu pomidorowego
  • 400 g tuńczyka z puszki
  • 125 g oliwek
  • 100 g starkowanego żółtego sera
  • masło lub margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W międzyczasie podsmaż na rozgrzanej patelni pomidory, tuńczyka i oliwki.
  3. Makaron i sos przełóż zmieszaj, przełóż do wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem.
  4. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

Wskazówki: 

  • Do wody na makaron możesz wrzucić kostkę rosołową – makaron będzie bardziej aromatyczny.

Mniam

Dzisiejszą zapiekankę można przygotować w tak zwanym „międzyczasie”. Jest szybka i prosta. Makaron wyszedł może troszkę za suchy, ale poza tym pycha 🙂