Kuchenne Przygody

Zapiekanka mięsno-kalafiorowa

Składniki: 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • cząber
  • papryka ostra
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 50 dag mrożonego kalafiora
  • mała śmietana 18%
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Mięso mielone przypraw ulubionymi przyprawami, np. cząbrem, ostrą papryką, przyprawą do mięsa mielonego, solą, pieprzem i usmaż na oliwie.
  2. Kalafiora podgotuj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Wymieszaj śmietanę, żółty ser i jajka. Całość przypraw solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż mięso mielone, następnie kalafior i sos serowo-śmietanowy.
  6. Zapiekaj przez ok. 30 minut.
  7. Podawaj z bułką i sałatą.

Wskazówki: 

  • Nie musisz podawać bułki jako dodatku do dania – my proponujemy sałatkę z gotowanych buraczków.

Żródło przepisu: 

Mniam