Kuchenne Przygody

Zapiekanka rodzinna

Składniki: 

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 25 dag parówek (np. z szynki)
  • 1 cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 papryki
  • 1 jajko
  • pietruszka
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź. 
  2. Parówki pokrój w kostkę albo w plasterki i usmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do parówek, chwilę podsmaż.
  4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i parówek i chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia.
  5. Ogórek pokrój w kostkę i dodaj do papryki, cebuli i parówek.
  6. Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj połowę żółtego sera oraz groszek. Całość dopraw natką pietruszki oraz pieprzem i solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  7. Przełóż tak przygotowaną mieszankę do żaroodpornego naczynia. 
  8. Wierzch zapiekanki polej roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera. 
  9. Zapiekankę piecz 30 minut w temp. 175 szt. C.

Wskazówki: 

Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, nie dodawaj do zapiekanki kiszonego ogórka.

Żródło przepisu: 

Mniam