Kuchenne Przygody

Zapiekanka warzywna

Składniki: 

  • 70 dag kiełbasy (np. zwyczajnej)
  • 3 cebule
  • 70 dag buraków
  • 70 dag ziemniaków
  • 50 dag marchewki
  • 40 dag pietruszki
  • pół selera
  • 10-15 dag żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Ziemniaki pokrój w słupki albo ćwierćplasterki.
  4. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłóż: pół buraków (posyp solą i pieprzem), pół marchewki, pół pietruszki, pół selera (znowu posyp solą i pieprzem), polej olejem. Na to wyłóż pół ziemniaków i pół usmażonej z cebulą kiełbasy. Resztę składników wyłóż w takiej samej kolejności.
  5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekaj ok. 1,5 godziny.
  6. 15 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.

Wskazówki: 

  • Przed wyjęciem zapiekanki sprawdź czy ziemniaki są już miękkie.

Mniam

Zapiekanka warzywna – sprawdzony sposób na dobry obiad. Przygotowania trochę trwają… ale warto 🙂 Polecamy!

Przepis na zapiekankę warzywną „odziedziczyliśmy” po rodzicach Przemka. Jest to jeden z tych przepisów, który pozwala docenić uroki robota kuchennego. Dzięki niemu tarkowanie warzyw trwa tyle co „bzzzzzz” 🙂 Niestety obieranie warzyw nas nie ominęło. Raz na jakiś czas warto się wysilić i zrobić taką pyszną zapiekankę. Polecamy! 🙂