Kuchenne Przygody

Zapiekanka z canelloni nadziewanych soczewicą

Składniki: 

  • 1 szklanka soczewicy
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 150 mililitrów śmietany 30%
  • 1 opakowanie Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 12 sztuk canelloni
  • 50 g sera żółtego (tartego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
  2. Cebulę, boczek i czosnek usmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj soczewicę i wymieszaj. Dodaj dwie szklanki wody, posól i gotuj do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Wystudź.
  3. Do soczewicy dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę – tak przygotowanym nadzieniem napełnij rurki canelloni.
  4. Pomidory pokrój w cienkie plastry.
  5. Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 150 ml wody.
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne – spód naczynia posmaruj kilkoma łyżkami przygotowanego Fixu Knorr, a następnie rozłóż połowę pokrojonych pomidorów. Na pomidorach ułóż napełnione soczewicą canelloni.
  7. Całość przykryj resztą pokrojonych pomidorów, zalej Fixem i posyp startym serem.
  8. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut w temp. 160 st. C.
  9. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Wskazówki: 

Nadzienie warto dość mocno przyprawić pieprzem.

Żródło przepisu: 

Mniam