Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Składniki: 
  • ok. 1 kg cukinii
  • 3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 por - tylko biała część
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

na wierzch:

  • 3/4 szklanki startego żółtego sera

 

Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (czas gotowania od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
  2. Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż puści sok (najwygodniej odsączysz ją wkładając do sitka lub durszlaka).
  4. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą.
  5. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
  9. Podawaj z sałatą i pomidorami.
Wskazówki: 
  • Czas pieczenia zapiekanki może się wydłużyć w zależności od konsystencji zapiekanki i możliwości piekarnika.
Żródło przepisu: 
up
180 users have voted.