- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 49 wyświetleń
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii
- 3 ziemniaki „sałatkowe” (czyli nie rozpadające się podczas gotowania)
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 por – tylko biała część
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
na wierzch:
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości – powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (czas gotowania od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
- Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj, a ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż puści sok (najwygodniej odsączysz ją wkładając do sitka lub durszlaka).
- Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą.
- Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
- Podawaj z sałatą i pomidorami.
Wskazówki:
- Czas pieczenia zapiekanki może się wydłużyć w zależności od konsystencji zapiekanki i możliwości piekarnika.
Mniam