Zapiekanka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem

Składniki: 
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki amarantusa
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 100g sera typu cheddar
  • gałka muszkatołowa
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
Przygotowanie: 
  1. Orzechy posiekaj i upraż na suche patelni.
  2. Do garnuszka wsyp kaszę gryczaną, amarantus i nasiona chia. Zalej wodą, zagotuj, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut (albo do momentu aż kasze wchłoną całą wodę). Od czasu do czasu przemieszaj.
  3. W międzyczasie posiekaj cebulę i zeszklij na oleju.
  4. Szpinak umyj, odwiruj, dodaj do cebuli i smaż mieszając, aż szpinak będzie miękki.
  5. W misce wymieszaj serek wiejski, cheddar i gałkę muszkatołową. Dodaj podsmażony szpinak z cebulą i dokładnie wymieszaj.
  6. Do żaroodpornych miseczek albo naczyń wyłóż kaszę gryczaną. Na wierzchu ułóż masę szpinakowo-serową. Zrób nieduże zagłębienie i wbij po 1 jajku. Przypraw solą i pieprzem.
  7. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 15 - 20 minut (albo do momentu aż białko się zetnie).
Wskazówki: 
  • Do masy szpinakowej możesz dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

 

Przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad III

Żródło przepisu: 

thehealthyfoodie.com

up
160 users have voted.