Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- sól
- biały mielony pieprz
- 3 g kminku, roztartego w moździerzu
- 2 g słodkiej papryki w proszku
- 2 g ostrej papryki w proszku
- 2 duże szczypty majeranku
Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- duża szczypta majeranku
- sól
- biały mielony pieprz
- 500 ml mleka
Kasza gryczana:
- 2 cebule, posiekane w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
- 2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
- 1 łyżka mąki
- szczypta majeranku
- 300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- 3-4 żółtka jajek
- 1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
- 2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
- niewielka ilość oleju rzepakowego
- sól
- biały mielony pieprz
- 2 szczypty majeranku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 125 g twarogu wędzonego
- 150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki
Przygotowanie:
- Mięso mielone posól, dopraw białym mielonym pieprzem i usmaż na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor.
- Usmażone mięso dopraw kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu.
- Przygotuj sos beszamelowy: do garnka dodaj masło i mąkę, wymieszaj i chwilę podsmaż. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu dosyp biały mielony pieprz, przeciśnięty czosnek i majeranek. Zdejmij z ognia.
- Na rozgrzanym oleju usmaż cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodaj marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmaż, dodaj niewielką ilość wody i duś przez ok. 5 minut. Dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory pelati wraz z sosem i odparowuj przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Ugotowaną kaszę gryczaną przesyp do miski, dodaj sos beszamelowy i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Plastry cukinii przypraw solą, ostrą papryką i usmaż na patelni, na lekko brązowy kolor.
- Czyste naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie olejem rzepakowym. Podsyp mąką i na dno wyłóż kaszę. Na kaszę wyłóż pierwszą część żółtego sera wędzonego pokrojonego w paseczki, na ser wyłóż mięso z warzywami. Na mięso wyłóż usmażone plastry cukinii. Cukinię posyp serem wędzonym, pokrojonym w paseczki.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
- Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypuj ją wędzonym twarogiem.
Wskazówki:
- Mięso wieprzowo-wołowe możesz zastąpić mieloną piersią indyka.
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj