Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii

Składniki: 
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 3 g kminku, roztartego w moździerzu
  • 2 g słodkiej papryki w proszku
  • 2 g ostrej papryki w proszku
  • 2 duże szczypty majeranku

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • duża szczypta majeranku
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 500 ml mleka

Kasza gryczana:

  • 2 cebule, posiekane w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta majeranku
  • 300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
  • 3-4 żółtka jajek
  • 1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
  • 2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 2 szczypty majeranku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 125 g twarogu wędzonego
  • 150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki
Przygotowanie: 
  1. Mięso mielone posól, dopraw białym mielonym pieprzem i usmaż na patelni podlanej olejem rzepakowym na brązowy kolor.
  2. Usmażone mięso dopraw kminkiem, słodką i ostrą papryką oraz 2 dużymi szczyptami majeranku, solą i niewielką ilością białego pieprzu.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: do garnka dodaj masło i mąkę, wymieszaj i chwilę podsmaż. Dodawaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu dosyp biały mielony pieprz, przeciśnięty czosnek i majeranek. Zdejmij z ognia.
  4. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, następnie dodaj marchew, pietruszkę i szczyptę majeranku. Przesmaż, dodaj niewielką ilość wody i duś przez ok. 5 minut. Dodaj usmażone mięso i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory pelati wraz z sosem i odparowuj przez mniej więcej 10 minut. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj i chwilę podsmaż.
  5. Ugotowaną kaszę gryczaną przesyp do miski, dodaj sos beszamelowy i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj niewielką ilość soli i pieprzu oraz 3-4 żółtka jajek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 
  6. Plastry cukinii przypraw solą, ostrą papryką i usmaż na patelni, na lekko brązowy kolor.
  7. Czyste naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie olejem rzepakowym. Podsyp mąką i na dno wyłóż kaszę. Na kaszę wyłóż pierwszą część żółtego sera wędzonego pokrojonego w paseczki, na ser wyłóż mięso z warzywami. Na mięso wyłóż usmażone plastry cukinii. Cukinię posyp serem wędzonym, pokrojonym w paseczki.
  8. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 20-30 minut.
  9. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika posypuj ją wędzonym twarogiem.
Wskazówki: 
  • Mięso wieprzowo-wołowe możesz zastąpić mieloną piersią indyka.
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
181 users have voted.