Kuchenne Przygody

Zapiekanka z tuńczyka i ziemniaków

Składniki: 

  • 750 g mączystych ziemniaków
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • 1 puszka tuńczyka
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże pomidory pokrojone na plastry
  • 85 g tartego sera cheddar

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedzić, włóż z powrotem do garnka i dokładnie rozgnieć.
  2. Dodaj szczypiorek, kukurydzę, tuńczyka, przypraw i wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem wyłóż masę ziemniaczaną, równo rozprowadź i smaż przez 4-5 minut, aż spód będzie rumiany i chrupiący.
  4. Na wierzchu ułóż pomidory, posyp tartym serem.
  5. Piecz aż ser nabierze złotego koloru, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
  6. Pokrój na kawałki i od razu podawaj.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam