Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 450 g szpinaku rozmrożonego i odciśniętego z soku
- 4-5 szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 600 g fileta z łososia
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- olej
- 1 strąk ostrej papryki
- 200 g kwaśnej śmietany
- 20 g parmezanu lub innego twardego sera
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane szalotki, czosnek i chilli. Połowę podsmażonych składników przełóż na talerz, do pozostałej części dodaj połowę ziemniaków. Smaż, cały czas mieszając, dopóki skrobia na powierzchni ziemniaków nie zrobi się błyszcząca. Ziemniaki przełóż na talerz, dodaj drugą połowę i też ją usmaż.
- Wszystkie ziemniaki umieść na patelni, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Podgrzewaj przez kilka minut.
- Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, uciskając dokładnie.
- Na tej samej patelni podsmaż szpinak, dodaj pozostałą część podsmażonej cebulki. Szpinak również dopraw do smaku. Ułóż go na ziemniakach.
- Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z ketchupem, majonezem i posiekaną natką pietruszki.
- Łososia ułóż na powierzchni szpinaku, z wierzchu posyp parmezanem.
- Zapiekankę owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser mógł się zapiec.
Wskazówki:
- Jeśli po godzinie ziemniaki nie będą jeszcze upieczone, wydłuż czas pieczenia.
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj