Zapiekanka ziemniaczana z nadzieniem serowo-szpinakowym

Składniki: 
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 kg szpinaku
  • 1 kg ziemniaków, średnich lub mniejszych
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 por (biała i jasno zielona część)
  • 2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 g sera ricotta (twarożku)
  • 200 g sera feta
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej lub sera mascarpone
  • 100 g gęstej śmietany 18% lub serka mascarpone
  • 40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Przygotowanie: 
  1. Formę żaroodporną posmaruj oliwą.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na cienkie plasterki, włóż do dużego garnka, zalej wodą, wypłucz, zmień wodę na czystą (zimną). Dodaj sól i zagotuj na większym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 4 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedź.
  3. Szpinak opłucz i dokładnie osusz (pomiń ten krok, jeśli używasz mrożonego szpinaku). Podduś go na patelni aż będzie miękki. Jeśli jest dużo wody, odparuj jej nadmiar - szpinak ma mieć zwartą konsystencję.
  4. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posól i duś pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodaj posiekany szczypiorek.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Zawartość patelni przełóż do szpianaku. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszaj.
  7. Jajka roztrzep razem ze śmietanką kremową lub mascarpone i dopraw solą oraz pieprzem.
  8. Do masy szpinakowej dodaj połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę) oraz jajka. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszaj.
  9. Na dno formy wyłóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłóż mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18% (lub mascarpone). Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw je, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
  11. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
  12. Przed pokrojeniem odczekaj kilka minut aż zapiekanka zastygnie.
Wskazówki: 

Uważaj z solą - pamiętaj, że feta jest słonym serem.

up
152 users have voted.