Składniki:
- 40 dag schabu wieprzowego bez kości
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka plasterków szynki
- 2-3 ćwiartki papryki konserwowej lub świeżej
- bułka tarta
- 2 jajka
- sezam
- smalec do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab pokrój w plastry i roztłucz (na grubość kilku milimetrów).
- Każdy kawałek delikatnie posól i popieprz.
- Na każdy kotlet wykładaj kolejno: po 2 plastry szynki i sera, kilka pasków papryki. Złóż na pół, brzegi zepnij wykałaczkami.
- Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Panieruj zawijańce w bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron (dość długo, żeby mięso nie było surowe).
- Podawaj z ulubionymi warzywami lub kaszą.
Wskazówki:
- Przed wyłożeniem szynki, roztłuczone kotlety możesz dodatkowo posmarować musztardą.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Miał być indyk...
ale ponieważ nie udało nam się go zakupić, na obiad były zawijańce wieprzowe. O dziwo, wyszło bardzo dobre :)
PS. Jeśli dziwicie się, dlaczego proponujemy smażenie na smalcu (a nie np. na oliwie), śpieszę odpowiedzieć, że przy długim smażeniu to właśnie smalec jest najodpowiedniejszym z tłuszczy - okazuje się, że ma najwyższą temperaturę dymienia. (Tę informację zaczerpnęłam z Men's Health... póki co im wierzę).