Zawijaniec wieprzowy

Składniki: 
  • 40 dag schabu wieprzowego bez kości
  • kilka plasterków żółtego sera
  • kilka plasterków szynki
  • 2-3 ćwiartki papryki konserwowej lub świeżej
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sezam
  • smalec do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Schab pokrój w plastry i roztłucz (na grubość kilku milimetrów).
  2. Każdy kawałek delikatnie posól i popieprz.
  3. Na każdy kotlet wykładaj kolejno: po 2 plastry szynki i sera, kilka pasków papryki. Złóż na pół, brzegi zepnij wykałaczkami.
  4. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Panieruj zawijańce w bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron (dość długo, żeby mięso nie było surowe).
  6. Podawaj z ulubionymi warzywami lub kaszą.
Wskazówki: 
  • Przed wyłożeniem szynki, roztłuczone kotlety możesz dodatkowo posmarować musztardą.
up
152 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Miał być indyk...

ale ponieważ nie udało nam się go zakupić, na obiad były zawijańce wieprzowe. O dziwo, wyszło bardzo dobre :)

PS. Jeśli dziwicie się, dlaczego proponujemy smażenie na smalcu (a nie np. na oliwie), śpieszę odpowiedzieć, że przy długim smażeniu to właśnie smalec jest najodpowiedniejszym z tłuszczy - okazuje się, że ma najwyższą temperaturę dymienia. (Tę informację zaczerpnęłam z Men's Health... póki co im wierzę).