Kuchenne Przygody

Zdrowa wersja Rafaello – z kaszy jaglanej

Składniki: 

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • dwie paczuszki wiórków kokosowych (po 75g)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50 g blanszowanych migdałów

Przygotowanie: 

  1. Kaszę przelej wrzątkiem i odcedź. Przełóż do niedużego garnuszka, zalej szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw na 10 min.
  2. Upraż połowę wiórków na patelni, dodaj do nich miód i mieszaj aż miód się rozpuści i oblepi wiórki.
  3. Dodaj gorące wiórki do kaszy z cukrem waniliowym i aromatem. Dokładnie wymieszaj i przestudź.
  4. Migdały upraż na suchej patelni.
  5. Formuj kuleczki, do środka każdej włóż jednego migdała i obtaczaj je w wiórkach.
  6. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Wskazówki: 

Żródło przepisu: 

Mniam