Kuchenne Przygody

Zdrowe i pyszne ciastka chia bez pieczenia

Składniki: 

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 8 dużych daktyli
  • ½ szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)
  • 1 łyżka płynnego miodu albo syropu klonowego
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. 1/4 szklanki suszonych wiśni (połowę wszystkich wiśni potrzebnych w przepisie) delikatnie przesiekaj i odłóż na bok.
  2. Pozostałe składniki przełóż do malaksera i siekaj do momentu aż masa zacznie zlepiać się w kulę (powinno to zająć ok. 1-2 min.).
  3. Dodaj odłożone wcześniej wiśnie i jeszcze kilka razy pulsuj malakserem (nie za dużo, żeby w ciastkach zostały wyczuwalne większe kawałki wiśni).
  4. Z tak przygotowanej masy formuj kulki (ok. 1 łyżka masy na 1 kulkę) i ewentualnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Kiedy kulki będą gotowe, spłaszczaj je dnem szklanki albo kubka (na grubość ok. 0,5 cm). Ewentualnie popraw krawędzie ciastek dłońmi.
  5. Ciastka możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Wskazówki: 

  • Zamiast ciastek, możesz też uformować z masy batoniki (wyłóż masę do silikonowej blaszki do pieczenia, wyrównaj dłonią i dość mocno dociśnij. Schłodź w lodówce i pokrój na prostokątne batoniki dowolnej wielkości).

Przepis bierze udział w akcji:

Żródło przepisu: 

Mniam