- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 41 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ¼ szklanki nasion chia
- 8 dużych daktyli
- ½ szklanki suszonych wiśni (lub żurawiny)
- 1 łyżka płynnego miodu albo syropu klonowego
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
- ¼ szklanki wiórków kokosowych do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- 1/4 szklanki suszonych wiśni (połowę wszystkich wiśni potrzebnych w przepisie) delikatnie przesiekaj i odłóż na bok.
- Pozostałe składniki przełóż do malaksera i siekaj do momentu aż masa zacznie zlepiać się w kulę (powinno to zająć ok. 1-2 min.).
- Dodaj odłożone wcześniej wiśnie i jeszcze kilka razy pulsuj malakserem (nie za dużo, żeby w ciastkach zostały wyczuwalne większe kawałki wiśni).
- Z tak przygotowanej masy formuj kulki (ok. 1 łyżka masy na 1 kulkę) i ewentualnie obtaczaj w wiórkach kokosowych. Kiedy kulki będą gotowe, spłaszczaj je dnem szklanki albo kubka (na grubość ok. 0,5 cm). Ewentualnie popraw krawędzie ciastek dłońmi.
- Ciastka możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Wskazówki:
- Zamiast ciastek, możesz też uformować z masy batoniki (wyłóż masę do silikonowej blaszki do pieczenia, wyrównaj dłonią i dość mocno dociśnij. Schłodź w lodówce i pokrój na prostokątne batoniki dowolnej wielkości).
Przepis bierze udział w akcji:
Żródło przepisu:
Mniam