Kuchenne Przygody

Zdrowe kulki orzechowo-owsiane – pyszna przekąska

Składniki: 

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao (polecam ekstra ciemne)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
  • szczypta soli
  • ewentualnie 4 kostki pokruszonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Zanim przystąpisz do zrobienia kuleczek, wiedz, że są one silnie uzależniające 🙂
  2. Do malaksera wrzuć orzechy nerkowca, kakao i płatki owsiane – dobrze rozdrobnij.
  3. Dodaj syrop klonowy i sól i ponownie wymieszaj w malakserze.
  4. Dodaj masło orzechowe i ponownie wymieszaj.
  5. Jeśli przygotowujesz kulki z czekoladą, dodaj ją do masy i albo kolejny raz użyj malaksera, albo wymieszaj całość łyżką.
  6. Gotowa masa powinna być dość zwarta. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj troszkę wody albo syrop klonowy.
  7. Tak przygotowaną masę orzechowo-czekoladowej, nabieraj na łyżkę i formuj kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego.
  8. Jeśli uda Ci się powstrzymać przed natychmiastowym zjedzeniem kuleczek, przechowuj je w lodówce 😉

Wskazówki: 

  • Kulki orzechowo-owsiane nadają się idealnie na słodką przekąskę między posiłkami albo zdrowy przysmak do kawy.

Żródło przepisu: 

Mniam