Kuchenne Przygody

Zdrowe kulki ryżowo-orzechowe z paluszkami

Składniki: 

  • 1 szklanka ryżu preparowanego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych albo migdałów (możesz je delikatnie przesiekać)
  • 1/2 szklanki pokruszonych paluszków
  • 1/3 szklanki miodu (jeśli jest skrystalizowany, delikatnie go podgrzej, żeby był płynny)
  • 1/3 szklanki rodzynek albo suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki otrębów pszennych albo żytnich
  • 1 łyżka nasionek chia

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce.
  2. Odstaw na 1-2 godziny do lodówki (dzięki temu formowanie kulek będzie łatwiejsze).
  3. Z masy formuj kulki (mocno dociskając porcje masy).

Wskazówki: 

  • Z masy możesz też uformować batoniki (rozprowadź masę w blaszce, mocno dociśnij i pokrój na prostokąty).

Mniam