Składniki:
- 1 + 1/4 szklanki mąki migdałowej (tartych migdałów)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 jajka - roztrzepane
- 2 banany - rozgniecione
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich albo pekanów - posiekane
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka migdałowa, soda, proszek do pieczenia, sól, cynamon, ziele angielskie).
- W drugiej misce zmieszaj wszystkie mokre składniki (jajka, banany, masło migdałowe, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy) i wlej je do pierwszej miski. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj startą marchewkę i orzechy.
- Ciasto wykładaj do foremek na mufiinki (zapełniaj je mniej więcej w 2/3 objętości).
- Piecz przez 22-25 minut, albo do momentu, kiedy wykałaczka wbita w muffinkę wychodzi sucha.
Wskazówki:
- Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach (ale nie na tych trących na papkę).
Żródło przepisu:
paleonewbie.com
0
Skomentuj