Kuchenne Przygody

Zdrowe muffinki bananowo-marchwiowe

Składniki: 

  • 1 + 1/4 szklanki mąki migdałowej (tartych migdałów)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 jajka – roztrzepane
  • 2 banany – rozgniecione
  • 1/2 szklanki masła migdałowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich albo pekanów – posiekane

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka migdałowa, soda, proszek do pieczenia, sól, cynamon, ziele angielskie).
  3. W drugiej misce zmieszaj wszystkie mokre składniki (jajka, banany, masło migdałowe, miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy) i wlej je do pierwszej miski. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj startą marchewkę i orzechy.
  5. Ciasto wykładaj do foremek na mufiinki (zapełniaj je mniej więcej w 2/3 objętości).
  6. Piecz przez 22-25 minut, albo do momentu, kiedy wykałaczka wbita w muffinkę wychodzi sucha.

Wskazówki: 

  • Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach (ale nie na tych trących na papkę).

Żródło przepisu: 

Mniam