Żeberka pieczone w folii

Składniki: 
  • ok. 1 kg żeberek
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami.
  3. Porcję żeberek (po 2-3 "kostki") zawijaj w folię aluminiową posmarowaną wcześniej kilkoma kroplami oleju lub oliwy.
  4. Piecz ok. 1,5 godziny.
  5. Podawaj z kaszą i/ lub surówką.
Wskazówki: 
  • Po 1,5 godzinie w piekarniku żeberka są mocno wypieczone. Możesz skrócić czas pieczenia, jeśli wolisz mniej wypieczone mięso.
  • Ogórki kiszone też pysznie smakują z takimi żeberkami :)
up
154 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Prościej się chyba nie da :)

Przepis na żeberka pieczone w folii polecamy zawsze, ale szczególnie przydaje się wtedy, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie obiadu. Co prawda pieczenie trwa ponad godzinę, ale samo przygotowanie zamyka się w 10-15 minutach :)