Kuchenne Przygody

Żeberka w marynacie kawowej

Składniki: 

Marynata:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy (np. z 2 espresso)
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub do smaku

Przygotowanie: 

  1. Żeberka pokrój na części z 1 kością, dopraw solą.
  2. Przygotuj marynatę: wymieszaj zaparzoną i ostudzoną kawę, roztarty różowy pieprz, sos worcestershire, syrop klonowy, musztardę, koncentrat, ocet winny, świeżo zmielony pieprz i chili do smaku. 
  3. Żeberka zanurz całkowicie w marynacie, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 
  5. Żeberka włóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez 1 godzinę bez przykrycia, od czasu do czasu przewróć żeberka na drugą stronę. 
  6. Następnie przykryj folią aluminiową i piecz przez około 50 – 60 minut (dokładny czas pieczenia będzie zależał od grubości żeberek, ilości tłuszczu przy mięsie oraz od tego jak bardzo wypieczone żeberka lubisz), w międzyczasie 2 – 3 razy przemieszaj. 
  7. Podawaj np. z sałatą z pomidorkami koktajlowymi i bagietką.

Wskazówki: 

  • Przepis na sałatę z pomidorkami koktajlowymi: sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Z 1 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczki cukru, 1 ząbka czosnku (drobno startego), soli i świeżo zmielonego pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj wszystko przed podaniem.

Żródło przepisu: 

Mniam