Składniki:
Marynata:
- 1/2 szklanki mocnej kawy (np. z 2 espresso)
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki różowego pieprzu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki chili w proszku lub do smaku
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na części z 1 kością, dopraw solą.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj zaparzoną i ostudzoną kawę, roztarty różowy pieprz, sos worcestershire, syrop klonowy, musztardę, koncentrat, ocet winny, świeżo zmielony pieprz i chili do smaku.
- Żeberka zanurz całkowicie w marynacie, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Żeberka włóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez 1 godzinę bez przykrycia, od czasu do czasu przewróć żeberka na drugą stronę.
- Następnie przykryj folią aluminiową i piecz przez około 50 – 60 minut (dokładny czas pieczenia będzie zależał od grubości żeberek, ilości tłuszczu przy mięsie oraz od tego jak bardzo wypieczone żeberka lubisz), w międzyczasie 2 – 3 razy przemieszaj.
- Podawaj np. z sałatą z pomidorkami koktajlowymi i bagietką.
Wskazówki:
- Przepis na sałatę z pomidorkami koktajlowymi: sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Z 1 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczki cukru, 1 ząbka czosnku (drobno startego), soli i świeżo zmielonego pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj wszystko przed podaniem.
Żródło przepisu:
Mniam