Kuchenne Przygody

Żeberka w miodowej glazurze

Składniki: 

  • żeberka wieprzowe – ok. 1 kg
  • przyprawa do żeberek Kamis
  • 1 cebula
  • 10 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posyp je dokładnie przyprawą i odstaw w zimne miejsce.
  3. Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę, dodaj do niej ketchup, miód, ocet, musztardę i przyprawę Kamisa (do smaku). Zagotuj i często mieszając, gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. Żeberka wyłóż na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Zapiekaj przez ok. 20 minut.
  5. Po tym czasie polej żeberka częścią glazury i piecz przez kolejnych 60 minut, często obracając i polewając glazurą.

Wskazówki: 

  • Żeberka wyszły dość suche i twardawe, można się zastanowić nad zapiekaniem ich w folii – powinny być bardziej miękkie i soczyste.

Żródło przepisu: 

Kamis – opakowanie przyprawy do żeberek

Mniam