Kuchenne Przygody

Żeberka w miodzie

Składniki: 

  • 1 kg żeberek ekstra mięsnych
  • 100 ml musztardy
  • 100 ml łagodnego ketchupu
  • 200 ml miodu wielkokwiatowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: 

Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki i oprósz solą oraz czarnym pieprzem.

Z musztardy, miodu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę.

Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju i obficie posmaruj marynatą.

Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C i piecz przez 60 minut.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz mocno wypieczone żebera, możesz przedłużyć czas pieczenia o ok. 20 minut.
  • Żeberka smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniaczkami.

Mniam