Składniki:
- 1 kg żeberek ekstra mięsnych
- 100 ml musztardy
- 100 ml łagodnego ketchupu
- 200 ml miodu wielkokwiatowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki i oprósz solą oraz czarnym pieprzem.
Z musztardy, miodu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj marynatę.
Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju i obficie posmaruj marynatą.
Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C i piecz przez 60 minut.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz mocno wypieczone żebera, możesz przedłużyć czas pieczenia o ok. 20 minut.
- Żeberka smakują wyśmienicie z pieczonymi ziemniaczkami.
Żródło przepisu:
lidl.pl
0
Skomentuj