Kuchenne Przygody

Żeberka wieprzowe w sosie pomidorowym

Składniki: 

  • 60 dag żeberek wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 małe czerwone cebule
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka śmietany
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie: 

  1. Żeberka pociąć na porcje i obsmażyć na patelni z obu stron (aż mięso się zarumieni).
  2. Dodać cebulę, paprykę i czosnek, smażyć mieszając przez 5 minut.
  3. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki i doprawić.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić doń naczynie żaroodporne, zapiekać przez 2 godziny.
  5. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i z kapustą kiszoną lub ogórkami kiszonymi.

Mniam

Dzisiaj w kuchni rządził Przemek 🙂 Trzeba to częściej powtarzać, bo obiad wyszedł pyszny – żeberka były miękkie i aromatyczne. Do żeberek zjedliśmy kaszę jęczmienną i ogórki konserwowe. Palce lizać. Polecamy! 🙂