Składniki:
- 60 dag żeberek wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 małe czerwone cebule
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka śmietany
- bazylia
- tymianek
- oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Żeberka pociąć na porcje i obsmażyć na patelni z obu stron (aż mięso się zarumieni).
- Dodać cebulę, paprykę i czosnek, smażyć mieszając przez 5 minut.
- Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki i doprawić.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić doń naczynie żaroodporne, zapiekać przez 2 godziny.
- Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i z kapustą kiszoną lub ogórkami kiszonymi.
Mniam
Dzisiaj w kuchni rządził Przemek 🙂 Trzeba to częściej powtarzać, bo obiad wyszedł pyszny – żeberka były miękkie i aromatyczne. Do żeberek zjedliśmy kaszę jęczmienną i ogórki konserwowe. Palce lizać. Polecamy! 🙂