Kuchenne Przygody

Zielona zapiekanka z quinoą, kurczakiem i serem

Składniki: 

  • 1 szklanka nieugotowanej quinoi
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ok. 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 20 dag mozzarelli, tartej
  • 3-4 łyżki parmezanu, tartego
  • 1 surowy brokuł
  • szczypiorek, posiekany
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Szpinak umyj, odwiruj.
  3. Do bulionu warzywnego dodaj mąkę kukurydzianą, intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchenki.
  4. Quinoę przepłucz zimną wodą, przełóż do naczynia żaroodpornego (albo blaszki). Zalej bulionem, dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut. Raz na jakiś czas możesz ją przemieszać. Przed zakończeniem pieczenia, sukcesywnie będziesz dorzucać tam pozostałe składniki.
  5. W międzyczasie umyj i osusz piersi kurczaka. Wytnij żyłki i błonki. Oprósz solą, pieprzem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Usmaż z obu stron na patelni grillowej. Zostaw na ciepłej patelni, żeby mięso „doszło”.
  6. Brokuła umyj, podziel na różyczki i podgotuj przez ok. 10 minut na parze.
  7. Kurczaka pokrój w cienkie paski.
  8. Do zapiekanki dodaj kurczaka, brokuła, mozzarellę, parmezan i pieprz. Wymieszaj.
  9. Piecz do momentu aż ser się rozpuści.
  10. Podawaj od razu po upieczeniu.

Wskazówki: 

  • Następnym razem spróbuję dodać trochę czosnku.

Wpis bierze udział w akcji:

Mniam