Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 6 ziemniaków
- 2-3 cebule
- 1-2 łyżeczki majeranku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-3 łyżki śmietany
- olej
- boczek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, żeby przykrywała kaszę 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy), posól i gotuj ok. 15 minut (aż kasza wchłonie wodę).
- W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze.
- Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (możesz dodać odrobinę oliwy).
- Cebulę obierz, posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie ładnie zrumieniona.
- Wszystkie składniki babki wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy i jeszcze raz przemieszaj.
- Przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną.
- Piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
0
Skomentuj