Kuchenne Przygody

Złocista zapiekanka jaglano-ziemniaczana

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 6 ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • olej
  • boczek (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, żeby przykrywała kaszę 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy), posól i gotuj ok. 15 minut (aż kasza wchłonie wodę).
  2. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub na parze.
  3. Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (możesz dodać odrobinę oliwy).
  4. Cebulę obierz, posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie ładnie zrumieniona.
  5. Wszystkie składniki babki wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy i jeszcze raz przemieszaj.
  6. Przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia.
  7. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną.
  8. Piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Wskazówki: 

  • Zapiekanka jest dość zwarta i sucha, warto podać ją z jakimś sosem lub gulaszem 🙂
  • Jeśli lubisz, możesz posypać ją chrupiącym boczkiem albo dodać kostki boczku do samej zapiekanki.

Przepis bierze udział w akcji:

Mniam