Składniki:
- brokuł (może być mrożony)
- 2 cebule
- olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli
- 2 ziemniaki
- ok. 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy lub grzanki
- ewentualnie czosnek
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój lub posiekaj (mogą być spore kawałki) i zeszklij w garnku na oleju lub innym tłuszczu.
- Dodaj brokuła (jeśli masz świeżego brokuła, wcześniej umyj go i rozdziel na różyczki), pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem (ma tylko przykryć warzywa).
- Gotuj aż warzywa będą miękkie (20-30 minut). Odlej nadmiar rosołu (zupa ma być gęsta).
- Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.
- Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Wskazówki:
- Do zupy pasują także tosty z żółtym serem.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Zupa brokułowa na kolację
Ciepła, rozgrzewająca zupa w zimowy wieczór to jest to :) Dzisiaj - brokułowa zupa krem. Prosta i bardzo smaczna.