Kuchenne Przygody

Zupa krem brokułowa

Składniki: 

  • brokuł (może być mrożony)
  • 2 cebule
  • olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli
  • 2 ziemniaki
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy lub grzanki
  • ewentualnie czosnek

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój lub posiekaj (mogą być spore kawałki) i zeszklij w garnku na oleju lub innym tłuszczu.
  2. Dodaj brokuła (jeśli masz świeżego brokuła, wcześniej umyj go i rozdziel na różyczki), pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem (ma tylko przykryć warzywa).
  3. Gotuj aż warzywa będą miękkie (20-30 minut). Odlej nadmiar rosołu (zupa ma być gęsta).
  4. Zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem.
  6. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Wskazówki: 

  • Do zupy pasują także tosty z żółtym serem.

Mniam

Ciepła, rozgrzewająca zupa w zimowy wieczór to jest to 🙂 Dzisiaj – brokułowa zupa krem. Prosta i bardzo smaczna.