Składniki:
- 500 g dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie.
- Dodaj dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Podsmaż, dodaj curry, wymieszaj.
- Po 5 minutach wlej bulion i gotuj aż ziemniaki i dynia będą miękkie (ok. 25 minut).
- Całość zmiksuj i przypraw.
Wskazówki:
Po ugotowaniu warzyw, możesz odlać trochę rosołu, żeby zupa była gęstsza.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
W końcu - dynia
Przymierzałam się do dyni już od około roku. W końcu, przy okazji innych zakupów, zauważyłam dynię w moim warzywniaku. Musiałam ją mieć :) Pierwsze spotkanie z dynią skończyło się na zupie krem. Spodziewałam się czegoś niezwykłego, niemal mistycznego... A zupa, jak to zupa krem, wyszła bardzo dobra, ale na kolana mnie nie powaliła... Troszkę się rozczarowałam... (Być może miałam zbyt wygórowane oczekiwania). Spróbujcie i oceńcie sami.