Składniki:
- 2 szt. selera (korzeń)
- 1 cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 80 g masła
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- serek topiony
- 1 gruszka
Przygotowanie:
- Seler naciowy oraz cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy starty korzeń selera, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości.
- Miksujemy, w trakcie dodając serek topiony i śmietanę.
- Doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą.
- Gruszki przesmażamy, dodajemy odrobinę miodu i gotowe.
- Zupę podajemy z gruszkami na wierzchu i grzanką.
Wskazówki:
- Jakkolwiek egzotyczne na pierwszy rzut oka wydaje się połączenie selera i gruszki – zupa smakuje zdecydowanie lepiej z gruszką niż bez.
Mniam
Seler naciowy sprzedawany jest zazwyczaj w dość dużych ilościach, a do jednego dania nie potrzeba go najczęściej aż tyle… Z pozostałym selerem wypadałoby coś zrobić. Najlepiej coś do jedzenia 😉 Dzisiejszy wybór przepisu podyktowany był właśnie chęcią zużycia nadprogramowego selera naciowego. Przepis na dzisiejszą zupę krem był prezentowany w programie „Między kuchnią a salonem” (TVN). Jak nam poszło? Najgorsze było obieranie korzenia selera. Ale chyba warto było się trochę pomęczyć 🙂 Ciekawe połączenie smaków. Warto spróbować.