Kuchenne Przygody

Zupa krem z selera

Składniki: 

  • 2 szt. selera (korzeń)
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 80 g masła
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • serek topiony
  • 1 gruszka

Przygotowanie: 

  1. Seler naciowy oraz cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy starty korzeń selera, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości.
  2. Miksujemy, w trakcie dodając serek topiony i śmietanę.
  3. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą.
  4. Gruszki przesmażamy, dodajemy odrobinę miodu i gotowe.
  5. Zupę podajemy z gruszkami na wierzchu i grzanką.

Wskazówki: 

  • Jakkolwiek egzotyczne na pierwszy rzut oka wydaje się połączenie selera i gruszki – zupa smakuje zdecydowanie lepiej z gruszką niż bez.

Mniam

Seler naciowy sprzedawany jest zazwyczaj w dość dużych ilościach, a do jednego dania nie potrzeba go najczęściej aż tyle… Z pozostałym selerem wypadałoby coś zrobić. Najlepiej coś do jedzenia 😉 Dzisiejszy wybór przepisu podyktowany był właśnie chęcią zużycia nadprogramowego selera naciowego. Przepis na dzisiejszą zupę krem był prezentowany w programie „Między kuchnią a salonem” (TVN). Jak nam poszło? Najgorsze było obieranie korzenia selera. Ale chyba warto było się trochę pomęczyć 🙂 Ciekawe połączenie smaków. Warto spróbować.