- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 500 g mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- kostka rosołowa
- 2 cebule
- 3 pomidory obrane ze skórki
- 1/2 główki czosnku
- 1 papryczka chili
- 400 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
- Paprykę, cebulę, czosnek i chilli wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda pestek z papryk, pomidorów i chilli, cebule i czosnek posiekaj.
- Warzywa przełóż do garnka, zalej śmietaną, 300 ml wody, dodaj kostkę rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Całość gotuj przez 15-20 minut, a następnie zmiksuj na gładką masę.
- Mięso mielone dopraw przyprawą, formuj małe kulki i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do zupy i podgotuj kilka minut.
Wskazówki:
- Przed formowaniem kulek, posmaruj ręce olejem – mięso nie będzie się kleiło do dłoni.
Żródło przepisu:
Mniam