Kuchenne Przygody

Zupa paprykowa z pulpetami

Składniki: 

  • 3 czerwone papryki
  • 500 g mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kostka rosołowa
  • 2 cebule
  • 3 pomidory obrane ze skórki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 400 ml śmietany 18%

Przygotowanie: 

  1. Paprykę, cebulę, czosnek i chilli wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną. Upieczone warzywa obierz ze skóry, usuń gniazda pestek z papryk, pomidorów i chilli, cebule i czosnek posiekaj.
  2. Warzywa przełóż do garnka, zalej śmietaną, 300 ml wody, dodaj kostkę rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. 
  3. Całość gotuj przez 15-20 minut, a następnie zmiksuj na gładką masę.
  4. Mięso mielone dopraw przyprawą, formuj małe kulki i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do zupy i podgotuj kilka minut.

Wskazówki: 

  • Przed formowaniem kulek, posmaruj ręce olejem – mięso nie będzie się kleiło do dłoni.

Żródło przepisu: 

Mniam