Zupa porowa

Składniki: 
  • 3 średnie pory
  • 3 zabki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • śmietana 30%
  • mąka
  • woda
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Przygotować bulion z 1 warzywnej kostki rosołowej. Wywar rozlać na dwa garnki - po pół.
  2. Por podzielić na dwie części - zieloną i białą. Drobno posiekać i wsypać do garnków z bulionem. Gotować aż por będzie miękki.
  3. Do zielonej części dodać czosnek.
  4. Zmiksować zawartość obu garnków, dodac po łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Do kremu białego dodać śmietanę.
  6. Z mąki i wody zrobić zawiesinę i dodać do obu garnków. Gotować 10 minut często mieszając.
  7. Podając zupę nie należy mieszać kremów.
Wskazówki: 
  • Jeśli po ugotowaniu porów, w garnkach będzie dużo rosołu, lepiej odlać nadmiar (zupa będzie gęstsza).
up
141 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Zupa porowa na kolację

Dobra zupa krem w zimowy wieczór to jest to, co Tygryski lubią (prawie) najbardziej. Dzisiaj pierwszy raz robiłam zupę porową. Bardzo smaczna. Polecamy :)