Składniki:
- 3 średnie pory
- 3 zabki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- śmietana 30%
- mąka
- woda
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować bulion z 1 warzywnej kostki rosołowej. Wywar rozlać na dwa garnki - po pół.
- Por podzielić na dwie części - zieloną i białą. Drobno posiekać i wsypać do garnków z bulionem. Gotować aż por będzie miękki.
- Do zielonej części dodać czosnek.
- Zmiksować zawartość obu garnków, dodac po łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do kremu białego dodać śmietanę.
- Z mąki i wody zrobić zawiesinę i dodać do obu garnków. Gotować 10 minut często mieszając.
- Podając zupę nie należy mieszać kremów.
Wskazówki:
- Jeśli po ugotowaniu porów, w garnkach będzie dużo rosołu, lepiej odlać nadmiar (zupa będzie gęstsza).
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Zupa porowa na kolację
Dobra zupa krem w zimowy wieczór to jest to, co Tygryski lubią (prawie) najbardziej. Dzisiaj pierwszy raz robiłam zupę porową. Bardzo smaczna. Polecamy :)