Kuchenne Przygody

Zupa porowa

Składniki: 

  • 3 średnie pory
  • 3 zabki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • śmietana 30%
  • mąka
  • woda
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Przygotować bulion z 1 warzywnej kostki rosołowej. Wywar rozlać na dwa garnki – po pół.
  2. Por podzielić na dwie części – zieloną i białą. Drobno posiekać i wsypać do garnków z bulionem. Gotować aż por będzie miękki.
  3. Do zielonej części dodać czosnek.
  4. Zmiksować zawartość obu garnków, dodac po łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Do kremu białego dodać śmietanę.
  6. Z mąki i wody zrobić zawiesinę i dodać do obu garnków. Gotować 10 minut często mieszając.
  7. Podając zupę nie należy mieszać kremów.

Wskazówki: 

  • Jeśli po ugotowaniu porów, w garnkach będzie dużo rosołu, lepiej odlać nadmiar (zupa będzie gęstsza).

Mniam

Dobra zupa krem w zimowy wieczór to jest to, co Tygryski lubią (prawie) najbardziej. Dzisiaj pierwszy raz robiłam zupę porową. Bardzo smaczna. Polecamy 🙂