Kuchenne Przygody

Zupa z pieczonych batatów z jogurtem cytrynowym

Zupa z pieczonych batatów z jogurtem cytrynowym
Zupa z pieczonych batatów z jogurtem cytrynowym

Składniki:

Ziemniaki:

  • 3-4 bataty, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zupa:

  • 1 łyżka oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
  • 1 cebula, posiekana
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 szklanki rosołu warzywnego

Jogurt

  • 1 mały jogurt naturalny
  • skórka z 1 niedużej cytryny
  • ewentualnie natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Ziemniaki wymieszaj z olejem i cynamonem, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20-25 minut albo do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  3. W międzyczasie w garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przypraw solą i pieprzem i smaż często mieszając, aż cebula będzie szklista (ok. 10 minut).
  4. Dodaj czosnek, imbir, curry i pieprz cayenne. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  5. Dodaj bataty i rosół, wymieszaj.
  6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
  7. Zmiksuj ugotowane warzywa. Zupa powinna być dość gęsta. Przypraw do smaku.
  8. Jogurt naturalny wymieszaj ze startą skórką z cytryny, przypraw solą.
  9. Podawaj z niedużych miseczkach z kroplą jogurtu cytrynowego i ewentualnie natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Nie przesadzaj z cytryną w jogurcie – łatwo przedobrzyć i jogurt może wyjść zbyt kwaśny.

Żródło przepisu:

Mniam

Składniki

    Może Ci także zasmakować