Kuchenne Przygody

Leniwe pierogi – klasyka polskiej kuchni

przepis na Leniwe pierogi - klasyka polskiej kuchni
przepis na Leniwe pierogi - klasyka polskiej kuchni
  • Przygotowanie
    30-60 min
  • Gotowanie
    1-2 min
  • Porcje
    2

Tradycja spotyka się z wygodą w jednym z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – pierogach leniwych. Te delikatne, puszyste kluchy, pełne aromatu sera i cynamonu, to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na szybki, domowy posiłek. Bez konieczności wyrabiania ciasta czy formowania tradycyjnych pierogów, przygotowanie tego przysmaku staje się prawdziwą przyjemnością. Odkryj tajemnicę prostoty i smaku w naszym przepisie na pierogi leniwe – danie, które z pewnością zagości na Twoim stole jako ulubiona potrawa rodzinna!

Składniki

    Wskazówki

    Ilość mąki jest uzależniona od konsystencji sera - jeśli twaróg jest dość suchy, zmniejsz ilość mąki.

    Krok 1

    Ser zmiel lub zmiksuj w malakserze.

    Krok 2

    Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.

    Krok 3

    Z białek ubij sztywną pianę.

    Krok 4

    Ser utrzyj dodając kolejno po 1 żółtku.

    Krok 5

    Stopniowo dodawaj mąkę i pianę z białek. Przypraw solą i delikatnie wymieszaj.

    Krok 6

    Porcje ciasta formuj w kulkę, następnie wykładaj je na stolnicę podsypaną mąką i rolując dłońmi uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm.

    Krok 7

    Spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski o wymiarach ok. 2x3 cm.

    Krok 8

    Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.

    Krok 9

    Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.

    Krok 10

    Podawaj polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review