Kuchenne Przygody

Łosoś gotowany na parze z warzywami

Składniki: 

  • 2 dzwonka z łososia
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • masło
  • przyprawa do ryb

Przygotowanie: 

  1. Łososia obierz ze skórki, lekko go posól i posyp przyprawą do ryb.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, odetnij zbędne części i pokrój w cienkie półplasterki. Do warzyw dodaj przyprawę do ryb i wymieszaj.
  3. Rozłóż folię aluminiową, ułóż na niej połowę warzyw, a następnie połóż rybę. Dodaj odrobinę masła, po czym przykryj łososia pozostałymi warzywami.
  4. Zawiń folię i całość gotuj na parze przez około 20 minut. Dopraw danie do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  5. Podawaj z ryżem.

Wskazówki: 

Por można dla odmiany zastąpić pietruszką (korzeniem).

Żródło przepisu: 

Mniam