Kuchenne Przygody

Quinoa Tabbouleh

Składniki: 

  • 2 szklanki ugotowanej quinoi
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki świeżych albo suszonych porzeczek
  • 1 szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka świeżego estragonu
  • 2 łyżki prażonych słupków migdałów
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
  2. Szalotkę i seler posiekaj w malakserze.
  3. Natkę pietruszki, szczypiorek i estragon również posiekaj (w malakserze albo nożem).
  4. Ocet winny, oliwę, sól i pieprz dokładnie wymieszaj.
  5. W misce wymieszaj ugotowaną quinoę, posiekane warzywa i zioła, dodaj porzeczki. Polej przygotowanym sosem.
  6. Przed podaniem posyp migdałami.

Wskazówki: 

  • Sałatka nadaje się zarówno na zdrowe śniadanie, jak i kolację.

Żródło przepisu: 

Quinoa power, Dee Wallace

Mniam