Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej quinoi
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki świeżych albo suszonych porzeczek
- 1 szalotka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka świeżego estragonu
- 2 łyżki prażonych słupków migdałów
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
- Szalotkę i seler posiekaj w malakserze.
- Natkę pietruszki, szczypiorek i estragon również posiekaj (w malakserze albo nożem).
- Ocet winny, oliwę, sól i pieprz dokładnie wymieszaj.
- W misce wymieszaj ugotowaną quinoę, posiekane warzywa i zioła, dodaj porzeczki. Polej przygotowanym sosem.
- Przed podaniem posyp migdałami.
Wskazówki:
- Sałatka nadaje się zarówno na zdrowe śniadanie, jak i kolację.
Żródło przepisu:
Quinoa power, Dee Wallace
Mniam