Kuchenne Przygody

Kurczak w orzechach

Składniki: 

Składniki:

  • 60 dag filetów z piersi kurczaka
  • 25 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Orzechy drobno siekamy.
  2. Filety płuczemy, osączami, kroimy w plastry grubości 1 cm i następnie na kawałki długości 6 cm.
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę cukru i jeszcze chwilę miksujemy.
  4. Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitym białku i obtaczamy w orzechach, mocno przyciskając je do mięsa.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Usmażone zdejmujemy z patelni i osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
  7. Możemy podawać je z gotowym sosem słodko-kwaśnym.

Wskazówki: 

  • Do kurczaka możesz podać swoją ulubioną surówkę (np. z buraczków).
  • Do siekania orzechów najlepiej użyć malaksera (zajmuje dosłownie dwie minuty).

Mniam

Dość kaloryczny, ale bardzo smakowity kurczak w orzechach. Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia dla oszczędnych” wydawnictwa Gazety Wyborczej. Smacznego!