Kuchenne Przygody

Ryż po meksykańsku

Składniki: 

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 20 dag mięsa wołowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich masa o zawiesistej konsystencji.
  2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzieć i przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody.
  3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
  4. Podawać na gorąco jako samodzielne danie.

Wskazówki: 

  • W celu ułatwienia i przyspieszenia przygotowania dania, można zamienić pomidory na pomidory z puszki.
  • Pokrojone mięso należy usmażyć przed dodaniem do ryżu!
  • Osobiście nie do końca stosuję się do przepisu w jego oryginalnym brzmieniu. Gotuję ryż w torebkach (dwie torebki), pomidory i resztę składników dodaję do niego po ugotowaniu.
  • Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem drobiowym.

Mniam

Jedno z tych dań, które wystarcza na dwa dni 🙂 Uważaj, żeby nie przypalić – danie jest dość gęste. Smacznego!