Składniki:
- 300 g zielonych szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 nieduża cebula
- 1 garść świeżego oregano
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 200 ml śmietany kremówki
- 80 g sera gruyère (albo podobnego, ostrego)
- oliwa
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
- Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Formę do zapiekania natłuść, wyłóż ciastem francuskim, na nim ułóż podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzchu ułóż szparagi.
- Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, masą zalej szparagi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.
Wskazówki:
Danie jest naprawdę pożywne, żeby nie powiedzieć, że tłuste 🙂
Żródło przepisu:
Mniam