Lekki sernik z żurawiną
Składniki: 300 g chudego twarogu 120 g lekkiego twarożku homogenizowanego 2 białka 1 całe jajko
Risotto ze szpinakiem i boczkiem
Składniki: 200 g ryżu do risotto ok. 500 g szpinaku mrożonego lub kilka garści świeżego
Pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki: Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk): pół kg mąki pszennej + do podsypywania
Niezwykła sałatka makaronowo-brokułowa z winogronami
Składniki: 200 g makaronu farfalle (kokardki) 10 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 brokuł 20 dag
Placuszki z cukinii i kukurydzy
Składniki: 4 duże jajka, delikatnie ubite 1/4 szklanka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Tosty z wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym
Składniki: ok. 1,5 l wody 1 łyżka octu 4 jajka serek twarogowy z ziołami 2
Makaron z pikantnymi brokułami
Składniki: 50 g orzechów włoskich 400 g makaronu penne rigate sól 600 g brokułów (świeżych
Sałatka z rukolą, szynką i pomidorkami koktajlowymi
Składniki: 2 garście rukoli 250 g pomidorków koktajlowych 150 g szynki 1/2 szklanki orzechów włoskich
Placuszki marchewkowe z płatkami i słonecznikiem
Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słonecznika 4 marchewki 1/2 pęczka dymki 2 jajka
Makaronowy omlet serowy
Składniki: ok. 250 g ugotowanego makaronu 6 jajek 20 dag startego żółtego sera garść świeżego