Kuchenne Przygody

Rolady

W okresie przedświątecznym, w mojej restauracji oprócz zamówień na typowe potrawy, wzrasta zainteresowanie wszelkiego rodzaju roladami. Mogę śmiało powiedzieć, że na polskich stołach z okazji Bożego Narodzenia lub Świąt Wielkanocnych, dominują rolady przygotowane z mięsa wołowego, wieprzowego, a nawet z piersi kurczaka. Takie zamówienia pojawiają się również w okresie komunijnym, gdy klienci decydują się na usługę cateringową w swoim domu. Nie jestem tym zaskoczona, ponieważ to właśnie rolady uchodzą za wyjątkową potrawę, która doskonale pasuje do świętowania wzniosłych okoliczności.

Rolady

Pyszne przepisy na rolady z mięsa

W tradycyjnej polskiej kuchni pojawiają się rolady wołowe, wieprzowe, czy też drobiowe. Na moim blogu znajdziesz wiele inspiracji delikatne roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, rolady wołowe z ogórkiem kiszonym, czy też rolady wieprzowe z serem. Świetną propozycją są także rolady przygotowane z boczku lub mięsa mielonego. Ich przygotowanie jest nieco trudniejsze w porównaniu do przygotowania tradycyjnych kotletów. Jednak na pewno ich obłędny smak wynagrodzi Ci cały wysiłek. Bardzo dużą zaletą rolad jest to, że doskonale smakują z różnymi dodatkami. Ja jestem zwolenniczką wykorzystywania sezonowych warzyw, dzięki czemu ta potrawa nigdy Ci się nie znudzi.

Pomysły na rolady w wersji wege

Myślisz, że nie da się całkowicie zastąpić rolady samymi warzywami? Na szczęście kuchnia wegańska oraz wegetariańska doskonale radzi sobie z każdą mięsną potrawą. Przekonaj się o tym, że możesz przyrządzić również rolady wegańskie. Jestem pewna, że zasmakują Ci wyjątkowo rolady szpinakowe, pieczarkowe, czy też paprykowe. W przypadku wegańskich rolad możesz wykorzystać ulubione warzywa, a także inne wegańskie dodatki. Świetnie w przypadku wegetariańskiej wersji rolady odnajduje się tofu, które doprawisz według swojego gustu.

Rolady na każdą okazję

Już wiesz, że w okresie świątecznym, rolady cieszą się zdecydowanie większym uznaniem. Jednak możesz je z powodzeniem przyrządzić również na niedzielny obiad lub jeśli zapraszasz gości na wakacyjny obiad na tarasie. Przepisy na rolady możesz dowolnie łączyć z różnymi dodatkami. Takie danie idealnie będzie smakować zarówno w towarzystwie lekkiej sałatki, jak i również duszonych pieczarek lub karmelizowanych marchewek. Do rolad wołowych wyjątkowo dobrze będą smakowały kluski śląskie lub kopytka. Natomiast do drobiowych rolad zdecydowanie lepiej sprawdzą się frytki lub zapiekane ziemniaczane kulki. Taka duża dowolność łączenia różnych smaków spowoduje, że ten sam przepis możesz serwować przynajmniej na kilka różnych sposobów.

Zobacz przepisy na: Rolady