Kuchenne Przygody

Dania mączne

Tradycyjna polska kuchnia słynie nie tylko z dań mięsnych, ale również potraw, które są przyrządzone na głównym składniku, jakim jest mąka pszenna. Właśnie z tego powodu na moim blogu znajdziesz liczne przepisy na dania mączne. Proponuję specjalnie dla Ciebie potrawy, które przyrządzisz w bardzo prosty sposób, nie martwiąc się o skomplikowane składniki. Obiady z dań mącznych to doskonała propozycja na posiłek dla całej rodziny. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale również najmłodsi.

Dania mączne

Na pewno już wiesz, że w moim domu rodzinnym, w kuchni prym wiodła moja babcia. Pamiętam ją doskonale, jak lepiła całymi dniami setki pierogów, smażyła racuchy, a nawet bliny. Mąka pszenna w babcinej kuchni była składnikiem obowiązkowym. Dlatego jednym z najczęstszych wspomnień, jakie mam, gdy wracam do domu ze szkoły, to właśnie zapach smażonych naleśników lub racuchów z pysznymi jabłkami.

Doskonałe przepisy na dania mączne

Na moim blogu znajdziesz zarówno przepisy na dania mączne w wersji wytrawnej, jak i również na słodko. Dlatego dowiesz się, jak przygotować wyjątkowe bliny, kopytka, czy też pierogi leniwe. Natomiast na słodko nie może zabraknąć naleśników oraz racuchów pod każdą postacią. Jeżeli uwielbiasz obiady w słodkiej wersji, na pewno sprawdzi się przepis na gofry. Chociaż ja uwielbiam je również w wersji wytrawnej lub przygotowane na przykład z cukinii.

Dania mączne na każdą okazję

Jedną z największych zalet przepisów na dania mączne jest to, że możesz je przygotować bez większych umiejętności kulinarnych. Jeżeli przeraża Cię lepienie pierogów, to spokojnie. Nawet na to są sposoby, aby sobie ułatwić pracę, a potem cieszyć się smakiem wybornych pierogów. Ponadto potrawy mączne możesz przygotować dosłownie na każdą okazję. Nie tylko na codzienny obiad, ale na pewno nie wyobrażasz sobie bez nich Wigilii. To właśnie wtedy w ilościach hurtowych lepione są pierogi z grzybami, uszka do barszczu, a także wypiekane śliżyki do maku. Obłędnie smakować także będą paszteciki z leśnymi grzybami lub pieczarkami. Natomiast na wielkanocnym stole, nie może zabraknąć chrupiących krokietów.

Dania mączne z dodatkami

Wydawałoby się, że przepisy na dania mączne powinny być starannie przygotowane według wskazanej receptury. Nie zapominaj jednak, że kluczową rolę w takich daniach odgrywają dodatki. Racuchy możesz serwować z cukrem pudrem, powidłami śliwkowymi, dżemem truskawkowymi, a nawet wiśniami w syropie. Ale również będą doskonale smakować z samym nadzieniem z jabłek. Natomiast pierogi możemy zajadać w wersji wytrawnej oraz na słodko. Jeżeli uwielbiasz pierogi nie tylko z kapustą i grzybami, to na pewno przypadną Ci do gustu pierogi ze szpinakiem, delikatnym serkiem ricotta, czy też nadzieniem mięsnym. W wersji na słodko dobrze jest wykorzystywać do pierogów sezonowe owoce, takie jak truskawki, jagody, czy wiśnie. Na pewno ich smak zapamiętasz na bardzo długo.

Zobacz przepisy na: Dania mączne